Afgelopen zomer zijn we met een groep 12-jarigen op Bindingkamp in het kamphuis in Warnsveld, bij Zutphen. Het kampthema van de week ‘Grenzen verleggen’ hebben we opgevat als ‘mensen die iets aan de wereld hebben veranderd’. Elke ochtend vertellen twee van de leiding iets over deze personen. Dit zijn ook de leiding-kampnamen. Van Marie Curie, Greta Thunberg, tot André Hazes. Het kookteam heeft gekozen voor Haasje en Ome Bil. Twee mensen die in de kampgeschiedenis van Aalsmeer verschil hebben gemaakt.
Haasje (Mariët Tas) vertelde over het ontstaan van de Aalsmeerse kampen uit de AKC-traditie en hoe dit in en na de oorlog verder vorm krijgt. Ik, Ome Bil, vertel over het ontstaan van De Binding en hoe Wim van Leeuwen daarin een kampleidersrol krijgt. Wat betekenen die kampen voor heel veel vaders, moeders en grootouders van deze kinderen? En de plek waar we dichtbij zijn: Almen.
Op zoek naar de zwemplek in de Berkel, waar de eerste kampgroep een week eerder zwom, fietsen Haasje en Ome Bil door het bos naar het riviertje. Vlakbij het zwembad vinden we de locatie. Daar, in de prachtige avondzon, stonden we letterlijk ‘Achter Almen samen buiten’. Daar ontstaat een idee.
Haasje contact even met Pieter en Maaike Boschloo, de campingbeheerders van ‘De Baankreis’. Ome Bil belt met het supermarktje van Almen en bestelt. De voorbereidingen zijn gelukt.
Vrijdag gaat de kampgroep (33 kinderen en 10 leiding) op weg naar het zwembad. De fietstocht maakt een ommetje over het landgoed ‘De Ehze’, het witte bruggetje (waar velen speurtochten hebben gelopen of zwommen), door het beukenbos het terrein van ‘De Baankreis’ op.
Ondertussen hebben wij de bolussen opgehaald in het dorp en het terrein verkend. Wat is er veranderd? De kippenschuur weg. De deel veranderd in een winkel. Het voetbalveld is nu kampeerplek. De nieuwe schuur is een modern toiletgebouw. Maaike en Pieter ontvangen ons hartelijk en we kletsen een beetje bij. Gelukkig staan de schommels er nog, het keukentje in al haar glorie en daarvoor staat het ‘HaasjeBuijsBankje’. De OmeBilTafel staat nog binnen (een beetje zwaar). De Bindingvlag wappert nog een keer, waar jarenlang de witte Bindingtenten stonden.
De lange stoet fietsen zijn geparkeerd en we zitten op de betonplaat voor de nieuwe schuur. Die bolussen lusten ze wel! Kinderen gaan op de foto op deze historische plek, zodat ook oma Lena of Elise kunnen zien dat ze er geweest zijn. Er worden veel vragen gesteld. De leiding gaat voor de deel nog even op de foto.
Dan stapt de groep weer op de fiets en in een lange slinger langs het kanaal fietsen ze richting het zwembad, waar iedereen zich de rest van de middag vermaakt. We zwaaien Pieter en Maaike uit. Mooie momenten van het kampleven worden bijgeschreven.
– Jan Broere, Ome Bil (met toestemming heb ik de naam mogen lenen. Bedankt Wim!)